Kiskun Múzeum

Kiskun Múzeum

Állandó kiállítások
Magyari Béla ezredes, vadászpilóta, kiképzett űrhajós, Kiskunfélegyháza díszpolgára életút kiállítása
  • (feltöltés alatt…)
Holló László alkotásai és relikviái (képzőművészeti tárlat)

Kincsek a raktárból (régészeti kiállítás)

Természettudományi tanulmánytár

Fegyver tanulmánytár

Vallási élet emlékei a Kiskunságban

Az egykori börtönkápolnában található a Vallási élet emlékei a Kiskunságban címû kiállítás, amely az egykori kerület református, zsidó és római katolikus vallású lakosságának népi és liturgikus tárgyi emlékeit mutatja be.

Közülük országosan is kiemelkedő művészettörténeti jelentőségűek a XVIII–XIX. századi népi fafaragású Kiskunsági Madonna szobrok.

Magyar büntetőjog emlékei (1514–1914)

A kápolnából újra a gyönyörűen gondozott, parkosított udvarra jutunk. Az udvar közepén található az ország egyetlen börtönmúzeuma, melynek egyemeletes épülete 1753–1872-ig a nyolc kiskun település közös börtöne volt.

Állandó kiállítása a történelmi Magyarország borton 1büntetéstörténetét mutatja be. A földszinten a XV–XIX. századi fenyítő és kínzóeszközök, megszégyenítést szolgáló nyak- és lábkalodák, a halálbüntetés végrehajtásának módozatait elénk idéző képek és tárgyak láthatók.

Az emeleti részen egy-egy termet kaptak a betyárvilág emlékei, az államellenes megmozdulások bemutatása és az 1848-as szabadságharc megtorlását tükröző tárgyak, valamint a polgári kor börtönügyének bemutatása.

A XVIII–XIX. században már dologházakban, javító-nevelő intézetekben raboskodtak az elítéltek. Különösen érdekesek a rabmunkák, a türelemüvegek, a hangszerek, játékok, festmények.

Legbecsesebb darabunk egy váci rab által 1918-ban alkotott világóra, amely fából készült.

Hadak útján… katonatörténeti emlékek

Néprajzi tanulmánytár

Kiskunfélegyházi szélmalom

Az egykori börtönudvarban áll egy alföldi tornyos szélmalom. 1860-ban építették a város szélén, a Kis Mindszenti úton. 1942-ig őrölték benne a környék gabonáit.

Pajkos Szabó István molnár a kiszolgált malmot a múzeumnak átadta és 1962-ben itt az udvarban újra felépítették, hogy egy letűnt kor remekét megőrizzük. Különösen szép a malom eredeti fából készült szerkezete, díszesen faragott kőpadelői.

A népi műemlék szélmalom udvarán XVIII–XIX. századi gazdagon faragott útmenti keresztek, harangláb és néhány jellegzetes sírkő segít a múltidézésben.

Árpád-kori veremház
(szabadtéri kiállítás – házrekonstrukció)

Itt az udvaron épült fel az Árpád-kori hétköznapokat idéző veremház rekonstrukció. Az M5-ös autópálya ásatása során előkerült Árpád-kori települések emlékét mutatja be a korabeli lakóház, amely méretarányosan lett megépítve.

Az állandó kiállítások mellett időszaki tárlatok is várják a látogatókat.

A Kiskun Múzeum közművelődési munkájával igyekszik megnyerni mind a helybeli, mind az átutazó közönséget. Konferenciákkal, ismeretterjesztő előadásokkal, rendezvényekkel, hangversennyel gyermekeknek és családjuknak szóló Múzeumi

Játszóházzal, helyismereti vetélkedőkkel tesszük élvezetessé a múlt megismerését. A helyi múzeumpártolókból alakult meg 1997-ben a Kiskun Múzeum Baráti Köre, akik adományaikkal, segítségükkel, részvételükkel támogatják a munkánkat.

Kiskun Múzeum © 2019. Minden jog fenntartva / All Rights Reserved
Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat – GDPR

Tisztelt Múzeumlátogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Kiskun Múzeum,

a Petőfi Sándor Emlékház és a Móra Ferenc Emlékház

a 484/2020. (XI. 10.) Kormányrendelet értelmében

2020. november 11-től látogatókat és kutatókat nem fogad – a további intézkedésig a járványügyi helyzetre való tekintettel zárva tart.

Bár ajtóink zárva tartanak, a múzeumi munka nem áll le.

Intézményünk a következő intézkedésig hétköznapokon,

hétfőtől-csütörtökig 8 – 16 óra között elérhető:

telefonon: 76/461-468 ,

e-mailen: kiskunmuzeum@gmail.com

Ajánljuk figyelmükbe virtuális szolgáltatásainkat és látogassanak fel a honlapunkra: www.kiskunmuzeum.hu

közösségi oldalunkra (Facebook)

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Vigyázzunk egymásra!

 

                                                    Tisztelettel:

Mészáros Márta

múzeumigazgató

 

Kiskunfélegyháza, 2020. november 11.